Om tycke och smak bör man ej tvista

Bobotie med saffransris

4 portioner

Bobotie
30 g smör
1 msk syltad ingefära, hackad
1 msk råsocker eller farin
1,5 tsk curry
2 tsk salt
1 tsk finklippt gräslök
400 g nötfärs
1 skiva vitt bröd (blötlagd och urkramad)
0,5 dl russin
2 msk mango chutney
1 msk plommonmarmelad
1 msk vinäger
1 msk worcester sauce
1 msk tomatpuré
1 dl torkade och strmlade aprikoser
1 krm grovmalen svartpeppar
2 dl mjölk
1 ägg
(ev 1dl flagad rostad mandel, hackad)

Saffransris
3 dl ris
6 dl vatten
0,5 g saffran
0,5tsk salt

  1. Värm ugnen till 175º. Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt ingefära, socker, curry och salt. Låt puttra i cirka 5 minuter.
  2. Rör resterande ingredienser utom mjölk, ägg och mandel. Låt det sjuda i cirka 12 minuter. Rör om då och då.
  3. Blanda mjölken med ägget. Häll det i grytan utan att röra om. Ställ in grytan i ugnen. Grädda tills färsen får en gyllenbrun färg, cirka 30 minuter.
  4. Saffransris: Blanda alla ingredienser till riset i en kastrull. Låt det koka cirka 12 minuter under lock. Dra kastrullen åt sidan och låt det stå 15 – 20 minuter.
  5. Strö ev. mandel över färsen strax före servering. Servera gärna någon chutney till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: