4 portioner
Bobotie
30 g smör
1 msk syltad ingefära, hackad
1 msk råsocker eller farin
1,5 tsk curry
2 tsk salt
1 tsk finklippt gräslök
400 g nötfärs
1 skiva vitt bröd (blötlagd och urkramad)
0,5 dl russin
2 msk mango chutney
1 msk plommonmarmelad
1 msk vinäger
1 msk worcester sauce
1 msk tomatpuré
1 dl torkade och strmlade aprikoser
1 krm grovmalen svartpeppar
2 dl mjölk
1 ägg
(ev 1dl flagad rostad mandel, hackad)
Saffransris
3 dl ris
6 dl vatten
0,5 g saffran
0,5tsk salt
- Värm ugnen till 175º. Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt ingefära, socker, curry och salt. Låt puttra i cirka 5 minuter.
- Rör resterande ingredienser utom mjölk, ägg och mandel. Låt det sjuda i cirka 12 minuter. Rör om då och då.
- Blanda mjölken med ägget. Häll det i grytan utan att röra om. Ställ in grytan i ugnen. Grädda tills färsen får en gyllenbrun färg, cirka 30 minuter.
- Saffransris: Blanda alla ingredienser till riset i en kastrull. Låt det koka cirka 12 minuter under lock. Dra kastrullen åt sidan och låt det stå 15 – 20 minuter.
- Strö ev. mandel över färsen strax före servering. Servera gärna någon chutney till.
Kommentera