4 portioner
1 höna 1,2 – 1,5 kg
25 g leverpastej
1 äpple
200 g kålrot
vitlök 1 klyfta minst finhackad
Ingefära 5 skivor 1 mm, finhackat
1 rödlök
½ grön paprika
½ dl soya
2 msk honung
2 msk tomatpuré
1 msk honungsvinäger
Svamp torkad eller färsk efter behag
3 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 liten burk persikor i sockerlag
salta försiktigt tänk på soyan
Basilika
Dragon
Grönpeppar
Rosépeppar
Svartpeppar
- Tag bort lår och vingar från hönan, filéa hönan och behåll skinnet som sammanhållande runt om i ett stycke. Salta och krydda filéerna . Lägg på leverpastej och äpplen skurna i smala stavar. Rulla ihop och bind ihop rullen med bomullssnöre.
- Bryn lårbitar, vingar och rullen i olivolja i en järngryta, ta upp. Bryn därefter vitlök, lök, kålrot, äppelskivor, och paprikan skuren i skivor och ingefära i järngrytan. Lägg i buljongtärningen, tomatpuré, honung, vinäger och vatten. Lägg i kryddor, hönsbitarna och svampen.
- Koka på svag värme under 2½timme eller i ugn 180 grader. Häll på grädde och persika i bitar samt lagen när 15 min återstår.
- Ta upp hönsbitarna på ett serveringsfat, skiva rullen, sila av såsen och servera grönsakerna bredvid eller ha kvar den som en sammansatt sås.
- Vanlig potatis går bra till.
- Smaklig spis.
… önskar Alf Svensson i Eskilstuna som skickat detta recept.
Kommentera