Om tycke och smak bör man ej tvista

Höna – Skorpio

4 portioner

1 höna 1,2 – 1,5 kg
25 g leverpastej
1 äpple
200 g kålrot
vitlök 1 klyfta minst finhackad
Ingefära 5 skivor 1 mm, finhackat
1 rödlök
½ grön paprika
½ dl soya
2 msk honung
2 msk tomatpuré
1 msk honungsvinäger
Svamp torkad eller färsk efter behag
3 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 liten burk persikor i sockerlag
salta försiktigt tänk på soyan
Basilika
Dragon
Grönpeppar
Rosépeppar
Svartpeppar

  1. Tag bort lår och vingar från hönan, filéa hönan och behåll skinnet som sammanhållande runt om i ett stycke. Salta och krydda filéerna . Lägg på leverpastej och äpplen skurna i smala stavar. Rulla ihop och bind ihop rullen med bomullssnöre.
  2. Bryn lårbitar, vingar och rullen i olivolja i en järngryta, ta upp. Bryn därefter vitlök, lök, kålrot, äppelskivor, och paprikan skuren i skivor och ingefära i järngrytan. Lägg i buljongtärningen, tomatpuré, honung, vinäger och vatten. Lägg i kryddor, hönsbitarna och svampen.
  3. Koka på svag värme under 2½timme eller i ugn 180 grader. Häll på grädde och persika i bitar samt lagen när 15 min återstår.
  4. Ta upp hönsbitarna på ett serveringsfat, skiva rullen, sila av såsen och servera grönsakerna bredvid eller ha kvar den som en sammansatt sås.
  5. Vanlig potatis går bra till.
  6. Smaklig spis.

… önskar Alf Svensson i Eskilstuna som skickat detta recept.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: