Om tycke och smak bör man ej tvista

8 -10 portioner

700 g kryddstark korv
3 msk olja
500 g skinka, tärnad
4 lökar, hackade
2 paprikor, hackade
4 – 5 stjälkar selleri, hackade
1 stor burk tomater (el. 4 färska tomater), hackade
1 1/2 l nöt- eller kycklingbuljong
4 vitlöksklyftor, hackade
4 lagerblad
1 krm finmald kryddnejlika
1 krm kryddpeppar
1 kvist timjan (el. 1/2 tsk finmald)
1 tsk chilipulver
salt, svartpeppar och cayennepeppar efter smak
1 l ris
1 knippa salladslök (el. motsvarande mängd purjolök), finhackad

  1. Skär korven i centimetertjocka skivor. Stek sedan i olja tills korven är väl brynt.
  2. Tillsätt sedan skinkan. Sautera tillsammans med korven under omrörning.
  3. Fyll på med lök, paprika och selleri. Låt koka tills grönsakerna är mjuka.
  4. Tillsätt tomat och låt koka ytterligare några minuter. Fyll på med buljongen, koka upp och låt sedan sjuda i 30 minuter.
  5. Lägg i vitlök, lagerblad, kryddnejlika och kryddeppar, timjan, chilipulver och salt och peppar efter egen smak. Svart- och cayennepeppar används så att jambalayan blir ”piquante” (mycket kryddstark).
  6. Häll i ris och låt koka upp i ca tre minuter. Minska därefter värmen till mycket svag och lägg på ett lock. Rör om blandningen efter 15 minuter. Verkar jambalayan torr är det bara att fylla på med vätska.
  7. Låt koka ytterligare cirka 15 – 20 minuter.
  8. Låt salladslök (el. purjolök) koka med de sista fem minuterna.
  9. Tag jambalayan av värmen, låt vila i fem minuter. Fluffa upp blandningen och servera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: