8 -10 portioner
700 g kryddstark korv
3 msk olja
500 g skinka, tärnad
4 lökar, hackade
2 paprikor, hackade
4 – 5 stjälkar selleri, hackade
1 stor burk tomater (el. 4 färska tomater), hackade
1 1/2 l nöt- eller kycklingbuljong
4 vitlöksklyftor, hackade
4 lagerblad
1 krm finmald kryddnejlika
1 krm kryddpeppar
1 kvist timjan (el. 1/2 tsk finmald)
1 tsk chilipulver
salt, svartpeppar och cayennepeppar efter smak
1 l ris
1 knippa salladslök (el. motsvarande mängd purjolök), finhackad
- Skär korven i centimetertjocka skivor. Stek sedan i olja tills korven är väl brynt.
- Tillsätt sedan skinkan. Sautera tillsammans med korven under omrörning.
- Fyll på med lök, paprika och selleri. Låt koka tills grönsakerna är mjuka.
- Tillsätt tomat och låt koka ytterligare några minuter. Fyll på med buljongen, koka upp och låt sedan sjuda i 30 minuter.
- Lägg i vitlök, lagerblad, kryddnejlika och kryddeppar, timjan, chilipulver och salt och peppar efter egen smak. Svart- och cayennepeppar används så att jambalayan blir ”piquante” (mycket kryddstark).
- Häll i ris och låt koka upp i ca tre minuter. Minska därefter värmen till mycket svag och lägg på ett lock. Rör om blandningen efter 15 minuter. Verkar jambalayan torr är det bara att fylla på med vätska.
- Låt koka ytterligare cirka 15 – 20 minuter.
- Låt salladslök (el. purjolök) koka med de sista fem minuterna.
- Tag jambalayan av värmen, låt vila i fem minuter. Fluffa upp blandningen och servera!
Kommentera