Sex portioner
500 g Herrgård, Grevé eller Ementhaler, alternativt en bit av varje.
1 stor vitlöksklyfta delad.
1 msk smör.
2 msk Maizena majsstärkelse.
3 dl torrt vin.
2-3 msk kirsch eller brännvin.
Samt ev vitpeppar och riven muskotnöt.
Gnid in en fondue- eller tjockbottnad gryta med vitlök. Sätt grytan på medelvarm platta, lägg i smöret och låt det smälta.
Rör ut majsstärkelsen i vinet, häll blandningen i grytan och värm till strax under kokpunkten.
Tillsätt osten. Rör med en trägaffel hela tiden medan osten långsamt smälter. Ostmassan ska inte koka, eftersom den då blir seg. Tillsätt spriten, smaka av och krydda eventuellt med peppar och muskot. Det gjorde jag och det gjorde minsann gott!
Placera grytan på bordet över en värmekälla, t ex spritlåga eller stort värmeljus, så att fonduen håller sig varm.
Skär vitt bröd i bitar och doppa dem i fonduen. Servera också några olika sorters goda korvar, smågurkor, oliver och äppelbitar till. Jag hade ordnat schweiziskt bondbröd, paprika, whiskykorv och champinjoner.
Kommentera