5 – 6 portioner
1 pkt pasta (t. ex. penne)
2 auberginer (om totalt 300 g)
2 burkar hela tomater
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
150 g riven ost
1 tsk basilika
olivolja
smör/margarin
- Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg dem sedan i en skål och blanda dem med 1,5 tsk salt. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå i en timme. Lägg sedan auberginerna i ett durkslag för att rinna av.
- Skär tomaterna grovt, spara spadet. Hacka persilja. Skala och skiva vitlöken tunt. Sätt ugnen på 200º.
- Sätt en kastrull på ganska stark värme. Häll i så mycket olja att den precis täcker botten. Lägg i vitlöken och fräs den några minuter utan att den bryns.
- Häll sedan över tomater med spad, basilika, den hackade persiljan, 0,5 tsk salt och nymalen svartpeppar. Låt koka på medelvärme utan lock tills röran tjocknat en aning (6 – 7 minuter).
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna och stek auberginskivorna ca 2 minuter på varje sida. Lägg skivorna på hushållspapper för att rinna av.
- Smörj en ugnsfast form med lite margarin. Lägg hälften av pastan i formen. Strö över rejält med ost. Sedan ett lager av auberginerna, lite ost igen och slutligen resten av pastan. Överst brer du tomatröran och strör över rejält med riven ost.
- In med formen i ugnen och låt den stå där i 20 minuter. Då gratängen ha fått fin färg.
Kommentera