Om tycke och smak bör man ej tvista

Pasta alla Siciliana

5 – 6 portioner

1 pkt pasta (t. ex. penne)
2 auberginer (om totalt 300 g)
2 burkar hela tomater
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
150 g riven ost
1 tsk basilika
olivolja
smör/margarin

  1. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg dem sedan i en skål och blanda dem med 1,5 tsk salt. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå i en timme. Lägg sedan auberginerna i ett durkslag för att rinna av.
  2. Skär tomaterna grovt, spara spadet. Hacka persilja. Skala och skiva vitlöken tunt. Sätt  ugnen på 200º.
  3. Sätt en kastrull på ganska stark värme. Häll i så mycket olja att den precis täcker botten. Lägg i vitlöken och fräs den några minuter utan att den bryns.
  4. Häll sedan över tomater med spad, basilika, den hackade persiljan, 0,5 tsk salt och nymalen svartpeppar. Låt koka på medelvärme utan lock tills röran tjocknat en aning (6 – 7 minuter).
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna och stek auberginskivorna ca 2 minuter på varje sida. Lägg skivorna på hushållspapper för att rinna av.
  6. Smörj en ugnsfast form med lite margarin. Lägg hälften av pastan i formen. Strö över rejält med ost. Sedan ett lager av auberginerna, lite ost igen och slutligen resten av pastan. Överst brer du tomatröran och strör över rejält med riven ost.
  7. In med formen i ugnen och låt den stå där i 20 minuter. Då gratängen ha fått fin färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: