Om tycke och smak bör man ej tvista

Scrigno

4 portioner

500 g grön bandpasta eller paglia e fieno
tomatsås (se nedan)
2 dl vispgrädde
150 färskriven parmesanost
6 tunna skivor parmaskinka
300 g mozzarellaost

Tomatsås
2 msk olivolja
1 medelstor hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 burkar konserverade italienska tomater à 400 g
1 sockerbit
salt
svartpeppar
60 g färskriven  parmesanost

  1. Tomatost: Värm oljan och fräs hackad lök och vitlök tills det blir mjukt.
  2. Tillsätt tomaterna, även spadet, socker, salt och nymalen peppar efter smak och låt det koka på stark värme utan lock cirka 20 minuter. Rör om då och då.
  3. Kontrollera kryddningen när såsen kokat ihop och tjocknat. Passera sedan såsen i en grönsakskvarn med mellangrov skiva. (För att spara tid kan man använda mixer eller matberedare.)
  4. Tag undan 6 msk av tomatsåsen. Blanda grädden med resten av tomatsåsen och lägg i en rågad matsked riven parmesan. Låt sjuda i 10 minuter.
  5. Koka pastan hälften så lång tid som står angivet på förpackningen. Låt den rinna av och vänd ner den i tomat- och gräddsåsen.
  6. Smörj ugnsfasta portionsskålar (jag använde en stor gryta) och fyll dem till cirka två tredjedelar med pastablandningen. Täck varje portion med en skinkskiva skuren i sex bitar för att det senare skall gå lättare att äta. Täck skinkan med tunna skivor mozzarellaost. Klicka över resten av tomatsåsen och strö på resten av parmesanosten. Gratinera i ugnen, 225º, i cirka 20 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: