Om tycke och smak bör man ej tvista

Shrimp Marengo

8 -10 portioner

2 kg råa räkor med skal
8 skivor bacon
2 vitlöksklyftor, krossade
1/2 kg färska champinjoner, skivade
1 lök, finhackad
4 msk mjöl
2 burkar hela tomater
1 3/4 dl tomatpuré
5 dl kyckling- eller nötbuljong
1 1/2 tsk oregano
1 1/2 tsk basilika
1/2 tsk finmald timjan
2 lagerblad
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 stänk tabasco
8 tsk kreolsk (skånsk) senap
1/2 dl hackad salladslök eller purjolök

  1. Koka räkorna i saltat vatten ca sex minuter, rensa sedan och ta bort tarmen.
  2. Skär baconet i små bitar och stek det i en järngryta tills det är knaprigt. Ta upp baconbitarna, lägg räkorna i baconfettet och sautera i fem minuter.
  3. Fräs vitlök, champinjoner och lök några minuter till. Blanda omsorgsfullt i mjölet. Blanda i tomater, tomatpuré, bacon och buljong och koka upp så att det sjuder. Smaksätt med oregano, basilika, socker, salt, timjan, lagerblad, peppar, tabasco och senap och blanda försiktigt. Låt allt sjuda i ungefär 15 minuter.
  4. Lägg därefter i salladslöken och låt koka ytterligare ca en minut. Smaka av och korrigera kryddningen om det behövs.
  5. Ta grytan av värmen och låt smakerna sätta sig i tio minuter. Servera med ris.

(Denna rätt kan förberedas och serveras senare eller följande dag. Den blir bättre ju längre du väntar.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: