Om tycke och smak bör man ej tvista

Primörgratäng (med svecia)

Ytterligare en sak som jag tillagade till min kräftskiva.

8 småportioner

3-4 tomater
1/4 huvud färsk vitkål (jag hittade ett litet ”Änglamark”)
3-4 rödbetor
1 purjolök (alt 3-4 färsklökar/salladslökar)
1 tsk salt/liter vatten

Sås
3 dl vispgrädde
1 dl riven 12-månaders svecia eller annan långlagrad ost – jag använde 1878 från Falbygdens
svartpeppar ur pepparkvarn
ca 1 tsk salt
nyriven muskot

  1. Skiva tomaterna. Skär bort roten på vitkålen och skär ned huvudet i mindre bitar. Skala och skiva rödbetorna. Klyv lökarna och skölj bort eventuellt grus och skär dem i mindre bitar.
  2. Koka vitkål och lök i samma lättsaltade vatten, rödbetorna kokas i egen kastrull. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag och svalna. Fördela grönsakerna i rader i en ugnsfast form.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Koka ihop grädden i en tjockbottnad kastrull tills ca 2/3 återstår. Rör ned ost och smaka av med salt, peppar och muskot.
  4. Häll såsen över grönsakerna. Den behöver inte täcka helt. Ställ i ugnen och gratinera i 15 minuter, ungefär, tills ytan blir lätt gyllene.

Källa: DN (papperstidningen söndag den 8/8)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: