Om tycke och smak bör man ej tvista

Bouillabaisse

4 personer

1 kg blandade fiskfiléer – gärna 6 olika sorter
250 g oskalade räkor
250 g skalade musslor, färska eller på burk
ett par gula lökar
12 dl vatten
1/2 liter fiskbuljong, en tärning eller fiskfond
lite rivet citronskal
vitlök
1 burk krossade tomater
1 msk olivolja
dill eller persilja
lagerblad
1 tsk timjan
salt, vitpeppar
torr sherry (alternativt pressad citron)

  1. Rensa, (tina), skölj och dela fisken. Skala räkorna. Ta vara på eventuella fiskhuvuden, skrov och räkskal.
  2. Koka skalen och huvudena tillsammans med lagerblad, persilje- eller dillstjälkar, salt och peppar i en dryg liter vatten i 10-15 minuter. Sila från buljongen med en finmaskig sil.
  3. Skala och hacka löken, fräs den i smör i en rymlig gryta – låt den inte få färg. Tillsätt vitlök (ett par klyftor) och tomatkross, fiskbuljongen och kryddor inklusive citronskal. Låt koka några minuter.
  4. Lägg i fiskfiléerna. Sjud fisken i 3-5 minuter – inte för länge! Tag soppan från värmen och lägg i räkor och musslor med eventuellt spad. Smaka av med sherryn och salt.
  5. Servera med nybakat bröd och aioli.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: