4 personer
1 kg blandade fiskfiléer – gärna 6 olika sorter
250 g oskalade räkor
250 g skalade musslor, färska eller på burk
ett par gula lökar
12 dl vatten
1/2 liter fiskbuljong, en tärning eller fiskfond
lite rivet citronskal
vitlök
1 burk krossade tomater
1 msk olivolja
dill eller persilja
lagerblad
1 tsk timjan
salt, vitpeppar
torr sherry (alternativt pressad citron)
- Rensa, (tina), skölj och dela fisken. Skala räkorna. Ta vara på eventuella fiskhuvuden, skrov och räkskal.
- Koka skalen och huvudena tillsammans med lagerblad, persilje- eller dillstjälkar, salt och peppar i en dryg liter vatten i 10-15 minuter. Sila från buljongen med en finmaskig sil.
- Skala och hacka löken, fräs den i smör i en rymlig gryta – låt den inte få färg. Tillsätt vitlök (ett par klyftor) och tomatkross, fiskbuljongen och kryddor inklusive citronskal. Låt koka några minuter.
- Lägg i fiskfiléerna. Sjud fisken i 3-5 minuter – inte för länge! Tag soppan från värmen och lägg i räkor och musslor med eventuellt spad. Smaka av med sherryn och salt.
- Servera med nybakat bröd och aioli.
Kommentera