Om tycke och smak bör man ej tvista

Whiskyprovning 7 april

Ikväll har Eskilstuna Whiskykultur besök av Robin Tucek från importören Clydesdale. Vi ska provsmaka fem sorter av olika whisky. Robin förhåller oss hur vi ska genomföra denna provning. Det är en blindprovning (så jag skriver vad de heter sist). Han är uppvuxen i utkanterna av London men trivs att bo i Stockholm eftersom det är en stad med mycket vatten. Vatten som är så viktigt för whisky. Vi kommer att upptäcka att en av de drycker vi kommer att smaka kommer att vara betydligt mer alkoholstark än de övriga. En av flaskorna är inte från Skottland. Robin startade Blackadder 1995 efter en karriär i andra yrken. Det går att beställa whisky direkt från Clydesdales hemsida. Robin rekommenderar oss att anmäla oss för deras nyhetsbrev som skickas via e-post.

1. Dailuaine, 13 år (86362).

Färgen är urvattnat gyllene. Det doftar fruktigt av lakrits(?). Alkoholhalten ligger på 46 %. Det smakar något sött och litet av choklad. Robin kan skönja lite sälta (kan finnas i det något chokladiga). I min smak tillförde inte vatten något till denna, kan vara så att jag hade i litet för mycket. Doften påverkades inte.

2. Macallan, 21 år, raw cask (86140).

Färgen på denna dryck är klart gyllene. Det doftar väldigt fruktigt. Drycke har en alkoholhalt om 53,3 %. Smaken är fylligare än den första och därför något bitig. Robin hittar smak av vanilj i slutet.

3. Glenrothes, 21 år (86007).

Här är färgen tydligt mörkt guldgul. Det doftar något fruktigt, gräsigt av denna whisky. Jag hittar en spritig smak. Alkoholhalt om 54 %. Smakar torkad frukt och marsipan av denna. Denna är väldigt bra. Denna whisky uppskattades av de flesta

4. Peated Amrut (86160).

Färgen på denna är mer sherryorange. Det doftar påtagligt rökigt av denna whisky. Alkoholhalt om 62,1 %. Väldigt rökig smak med litet frukt i bakgrunden. Mycket smaker trots den höga alkoholhalten. Denna whisky kommer från Indien. Den har slutlagrats i romfat i Skottland.

5. Smoking Islay (70197).

Färgen är ordentligt urvattnat guldgul. Den har en alkoholhalt om 55 %. Denna Islay-whisky är väldigt torvig och jordig i doften. Smaken är betydligt lenare och mjukare. Det anges inte vilket destilleri det kommer ifrån. Det gissades vilt runt bordet varifrån det kommer. Ingen gissning bättre än den andra!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: