Detta grundrecept på risotto är för fyra portioner:
4 dl arborioris
1 st scharlottenlök
1-2 msk olja
(ca) 7 dl höns- eller grönskasbuljong
(ca) 3 dl vitt vin
1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
- Koka upp buljongen och låt den sjuda.
- Hacka löken fint och fräs den försiktigt iolja tills den blir mjuk och glasig.
- Tillsätt vinet och låt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka tills vätskan sugits upp.
- Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt koka. Späd med mera buljong och rör om allteftersom. Fortsätt på samma sätt tills riskornen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter. (Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Risotton ska vara litet lös och krämig. Om riset blir för torrt, så späd bara med lite mer vätska.
- Tag av kastrullen från spisen, blanda ned parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
- Servera med litet extra parmesanost. (Parmaskinka eller skaldjur är också gott till.)
Kommentera