Om tycke och smak bör man ej tvista

Ehuru intresserad av att konsumera god öl, företrädesvis bryggda av mer hantverksmässiga producenter, hittade jag en intressant artikel hos E24. Artikeln berättar den spännande historien om hur mindre och hantverksbaserade mikrobryggerier (eller mindre bryggerier) allt mer övertagit marknadsandelar från de stora drakarna. Det visar sig också att de (direkt och indirekt) skapar 1,8 miljoner arbetstillfällen i USA. De levererar vidare in 224 miljarder dollar till den amerikanska industrin. Leah Harmatz från Schmaltz Brewing Company säger:

Industrin är visserligen bara i sin linda ännu, men framtiden är oerhört ljus. Vi kan se hur konsumenterna i allt högre utsträckning efterfrågar regionalt producerad öl istället för att fortsätta vända sig till Anheuser och MillerCoors. Att få se skiftet på så här nära håll är helt fantastiskt.

Denna trend gäller inte enbart i USA. Nästan över hela världen växer det åter fram små/mindre lokala bryggerier som producerar spännande öl. De är inte alltid överdrivet bundna till traditioner utan förmår att experimentera inom ramarna för bryggprocessen. Även i Sverige har vi ett växande antal mindre bryggerier, de flesta fortfarande självständiga och utan bindningar till de stora aktörerna på den nordiska ölmarknaden.

Det är en spännande utveckling som pågår inom ölvärlden. Allt fler människor upptäcker att öl som är något annat än en ”stor stark” ger en intressantare dryckesupplevelse.

Det är, med andra ord, inte enbart mörker och elände i det stora landet i väster. Det produceras fantastiskt mycket spännande öl där.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: