Om tycke och smak bör man ej tvista

Whiskyprovning

Idag genomförde Eskilstuna Whiskykultur, en sektion av Eskilstuna Ölkultur en whiskyprovning i slussvaktarbostaden. 17 förväntansfulla medlemmar deltog i provningen under ledning av Manuel Pannitteri. I provningen ingick fyra whiskysorter samt en bonuswhisky som ”gick utom tävlan”. Följande ädla drycker avsmakades under kvällen:

Port Ellen, 57,5 % (1982), en buteljering från Old Bothwell. Art.nr 86309-01

Detta var utan tvekan kvällens höjdpunkt. Drycken var ljust gyllene till färgen. Den hade en klart rökig doft. Smaken var rökigt torvig, något ”bitig” och torr.Efter några droppar vatten mjuknade smakupplevelsen och blev rundare och behagligare.

Ardmore, 58,2 % (2003), en buteljering från AdelphiSelection.Art.nr 85580-01

Denna whisky var ljust gyllene till färgen. Doften uppfattades som kvamlig,ton av smörkola, blommig och fruktig. Drycken hade smak av mandel och var torr och mild. Med litet vatten kom det fram någon rökighet.

Connemara, 46 % (8 år). Art.nr.497-01

Färgen var gyllene. Det doftade kryddigt av denna whiskey, någon uppfattade fernissa och att den kändes ung. Man kände en klart rökig ton i bakgrunden samtidigt med en fruktighet. Smaken var milt rökig med en fruktig (citrus) ton i bakgrunden. Litet sötma uppfattade en del av gästerna.

BenRiach,40% (10 år). Art.nr.10405-01

Whiskyn var gyllene gul till färgen.Det doftade tydligt rökigt av denna dryck. En del gäster uppfattade torkad aprikos i doften. Det var en ren och frisk doft. Det smakade rökigt torvigt med toner av mörk choklad och/eller lakrits.

Lagavulin,43 % (16 år). Art.nr. 400-01

Denna dryck hade mörkt gyllene färg som sherry och bärnsten.Det doftade av rök och torv med någon ton av fruktighet. Smaken var klart rökig och torvig, men samtidigt mild och avrundad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: