Om tycke och smak bör man ej tvista

Whiskydinner på Jernberghska

Ikväll hade Eskilstuna whiskykultur en whiskydinner på Jernberghska i Eskilstuna. Klaus Bitschnau hälsade gästerna välkomna till denna spännande tillställning. Särskilt hälsade Klaus Jan Groth välkommen som körd bil från Öland enkom för att kunna delta. Jan arbetar sedan fyra år tillbaka med kombinationen av mat och whisky. Han arbetar tillsammans med kockar för att kunna uppnå ett bra resultat. Han har inte själv skrivit recepten i sin bok.

Detta blev inte en traditionell whiskyprovning. Detta handlade om hur man kombinerar smaker – i detta fall maltwhisky med mat. Jernberghska gjorde maten – en trerättersmeny bestående av:

– som förrätt, Jernberghskas räkröra på en bit kavring,
– huvudrätt, Sjömansbiff på oxfilé, samt
– som dessert en creme brulee.

Dryckerna bestod till förrätten en Talisker (nr 411, 399 kr) och en Glenkinchie (nr 83823, 419 kr). Uppfattningarna var delade om vilken whisky som bäst passade till denna förrätt. Jag tror dock att en liten majoritet ändå höll på Talisker till slut.

Till huvudrätten serverades en Caol Ila (nr 377, 389 kr). Såsen var något smaksatt av whiskyn för att man skulle kunna fånga smakerna i både maten som i drycken. Det var en alldeles utmärkt kombination av smaker detta.

Till desserten serverades en kyld Dalwhinnie (nr 572, 399 kr). Detta blev en speciell smakupplevelse. Jan uppmanade oss att först ta en bit av desserten och sedan fylla munnen med lite av den kalla drycken. Det blev nästan en explosion av smaker som skedde i gommen.

Avslutningsvis pratade Jan om hur man kan kombinera goda mögelostar med ordentliga rökiga maltwhisky. Särskilt passar det med Lagavulin och Laphroaig.

Det blev en alldeles utmärkt lördagseftermiddag detta!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: