Om tycke och smak bör man ej tvista

Om en resa till Mackmyra

Den 11 februari medföljde jag på en exkursion till Mackmyra utanför Gävle. Det blev till en trevlig (och i slutändan något dyr …) dag och upplevelse. Vi fick bese (det gamla) destilleriet och en historieberättelse om platsen och om verksamheten. Under resan begick vi en provning av några av deras produkter.

Vit hund

… är ett rådestillat om 46,1 %. Denna produkt tog man fram efter ett studiebesök i De Förenade Staterna där detta blivit något av en trend. Drycken är helt ofärgad och doftar oljigt (av finkel) och av andra smaker. Den har en rund och mild smak. En av mina provgrannar sade att det är som att dricka en grappa vilket man lätt kan hålla med om. Efter vattning blev smaken fruktigare och fortsatt oljig.

Första utgåvan

Är Mackmyras första whisky i Systembolagets ordinarie sortiment. Den håller en alkoholhalt om 46,1 %. Provledaren hävdade med viss bestämdhet att denna whisky ska fungera alldeles utmärkt till ljus choklad. Det är väl ett påstående man vid något tillfälle bör pröva. Whiskyn har en ljust gyllene färg. Drycken doftar fruktigt (lagrad i bourbonfat och även i fat av svensk ek). Den har en rund fruktig smak. Efter att vattnad drycken kände jag tydligt toner av vanilj i doften.

Moment (nr. 6) ”Norrsken”

Denna whisky håller en alkoholhalt om 53,2 %. Whiskyn har en ljust gyllene färg. Det doftar av frukter och något av rök. Smaken är lätt rökig. Efter att jag vattnat drycken kände jag tydliga toner av vanilj.

Elegant – sherryfatslagrad

Denna whisky håller en alkoholhalt om 48 %. Drycken har en klar gyllene färg. Det doftar tydligt av vanilj och citrus. Den smakade påtagligt av citrus och var väldigt len och snäll i gommen. Efter att vattnat denna whisky tyckte jag det smakade av grape samt att man kände mer rökiga toner. Denna var min klara favorit!

Rök – sherryfatslagrad

Denna whisky håller en alkoholhalt om 48,8 %. Drycken har en klar gyllene färg. Doften är påtagligt rökig. Provningsledaren sade att röken är som en öppen eld ute i skogen. Det ligger mycket i det. Det är inte alls den rökighet som man finner i en whisky från Islay. Smaken är rökig med fruktiga toner. Efter vattning blev skogsröken klarare.

Extra rök – sherryfatslagrad

Denna whisky är på 54,3 % och har en klar gyllene färg. Här är det nästan som att stå bredvid den där skogsbilden när vinden styr röken rakt i ansiktet. Smaken är förstås påtagligt rökig men samtidigt rund och len. Efter vattning förstärktes nog de rökiga tonerna ytterligare.

Elegant på Gravityfat

Som en bonus beställde vi denna whisky om 55 % alkoholhalt. Drycken har en klart gyllene ton. Det doftar fruktigt och tungt(?) av denna whisky. Smaken var trevligt fruktig nästan som ”Elegant” ovan. Efter vattning accentuerades den fruktigheten. Det var en trevlig whisky.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: