Om tycke och smak bör man ej tvista

Zythos bierfestival 2012

Lördagen den 28 april tillbringade jag större delen av dagen på ”Zythos bierfestival”. Det blev till en högeligen trevlig dag där jag provsmakade en väldans massa belgisk öl av olika karaktär och typ. Tillsammans med Tord och Kalle blev vi de tre musketörer som tillsammans och enskilt inhandlade öl från olika bryggerier, avsmakade varandras inhandlade provsmak och diskuterade olika öls företräden, fantastiska egenskaper och ibland mindre välsmakande försök. Vi sprang under dagen ihop med oss över 50 nedresande medlemmar och aktiva i Eskilstuna Ölkultur som fanns i mässhallen i Brabanthal i Leuven.

Det visade sig att de öl jag fastnade för var av den fruktiga och syrliga sorten. Jag inhandlade 20 poletter som skulle räcka till lika provsmak om 15 centiliter. Jag lyckades spendera 16 stycken av dessa. Under dagen vann jag på lotteri sex flaskor från bryggeriet ”Petrus” och fyra från ”Den Herberg”. Det artade sig till att vara den dag som jag tillbringade på en fantastisk ölfestival. Jag drack enbart öl som jag inte tidigare druckit hemma i Sverige. Nedan finner du de öl som jag hann med att dricka under mitt besök (förutom några som jag inte noterade i mässprogrammet):

– Brouwerij ´T Hofbrouwerijke, Beeszel
En bra saison som inte fanns i mässprogrammet. Lättdrucken och frisk – en bra

– Brouwerij Oud Beersel, Beersel
Bersalis Kadet – en trevlig blond, ”Oude geuze Oud Beersel” – en lite sur och bra geuze samt ”Oude lambik Oud Beersel” – en likaledes sur och besk (lite som grapefrukt) lambik.

– Bierfirma Achilles, Itegem
Kalle köpte här en ”Celtic angel” – en öl av typen bitter. Var inte den bästa av dagens drycker.

– Brasserie de Bastogne, Sibret
Tord inhandlade en ”Bastogne pale ale” – det visade sig vara en ganska trevlig inte allt för besk pale ale.

– Brouwerij de Ryck, Herzele
I matkön träffade vi oförhappandes en representant för detta bryggeri. Det visade sig vara ett familjeägt bryggeri som varit aktivt under 125 år (tror jag). Därstädes inhandlade vi följande tre brygder: ”Arend tripel” som var ett ganska trevligt och vähumlat öl, ”Steenuilke” en trevlig blond med ganska mycket smak samt ”Kriek Fantastiek” en liten överraskning. En bra kriek med en avslutande ovanlig beska.

– Geuzestekerij 3 Fonteinen, Beersel
På detta ställe köpte jag deras ”Faro” – ett öl som doftade som en sur och fruktig geuze men smakade fruktigt och något sött (av det tillsatta sockret), en god representant för denna typ av öl. Kalle köpte här en ”Zwet” vilket var ett svart öl med mycket smak av choklad och av surt av ”svett”.

– Bierfirma Belgobeer, Binche
På rekommendation inhandlade vi här tre olika sorters öl varav en av dem var ganska trevlig. ”Belgo Biolo amber” var en typ av bruin med smak av choklad av viss sötma. ”Belgo Luppo” som var den bättre i gänget (inhandlad av Tord) hade en trevlig kombination av bra beska och mycket fruktighet. Jag köpte en ”Belgoo saisonneke” – en ganska ordinär saison.

– Bierfirma De Kale Ridders, Walshoutem-Landen
Jag fick smaka en ”Tumulus Nera”, ett öl med ganska mycket smak av choklad och mocka.

– Brouwerij ven Steenberge, Ertvelde
Jag köpte här en ”Augustijn grand cru” – en typ av blond ale som skulle vara fruktig och välhumlad. Det var en ganska trevlig öl, dock utan att sticka ut. Tord inhandlade en litet mer spännande öl härifrån – ”Gulden Draak 9000 quadruple”. Det var en rejält alkoholstark och välsmakande öl. Här fanns torkad frukt och en viss sötma.

– Bierfirma half zeven, Grembergen
Jag fick provsmaka en ”Orvelo tripel” – ett öl som (ärligt talat) inte lämnade några tydliga minnesmärken kvar.

– Brouwerij de Glazen toren, Erpe-Mere
Här köpte jag en ”Cuvée Angélique”. Det var ett litet mörkare öl med en viss karamellig smak och med hög alkoholstyrka.

– Geuzerie Tilquin, Bierghes
Jag köpte här en ”Faro Tilquin” vilken jag tyckte var den bästa av typen faro jag drack denna dag. Den doftade som en geuze men hade en sötare och rundare smak.

– Bierfirma Slaapmutske, Melle
Jag fick smaka en ”Slaapmutske bio tripel”. Det var en väldigt bra och välsmakande öl.

– Brasserie Dubuisson, Pipaix-Leuze
Jag fick smaka en ”Bush amber” vilket var en väldigt stark dryck, dock ej den bästa under dagen.

– Brouwerij van Honsebrouck, Ingelmunster
Här fastnade vi tre musketörer med glädje. Det visade sig vara, ur vår mening, det bästa bryggeriet med den jämnaste kvaliteten och med mångahanda välsmakande öl. ”Bachus frambozenbier” är ett väldigt öl smaksatt med hallon. ”Bachus kriekenbier” var en av dagens bättre körsbärsöl, välsmakande och inte allt för söt. ”Bachus oud vlaams bruin” var ett öl i min smak. Det är en ”suris” (nästan som en Rodenbach) och en av dagens absoluta favoriter. ”Brigand” var ett ljust öl av typen blond med litet mer av beska och toner av fruktighet. ”Kasteelbier blond” var även den en trevlig och väsmakande blond. ”Kasteelbier rouge” var en av två absoluta favoriter. Det är en typ av kriek med mer av syrlighet och inte så söt som en kriek kan vara. ”Kasteelbier tripel” var ett gyllene och alkoholstarkt öl. ”St-Louis premium kriek” är en kriek med en låg alkoholstyrka om 3,2 %. Den var bättre än många av de kriek man kan hitta hemma men kom inte upp i klass med de bästa i mässhallen.

– Brouwerij van Eecke, Watou
Här drack jag en ”Hommelbier extra dry hopping”. Det är så mycket som ordentligt välhumlad och frisk öl. Här hade man torrhumlat litet mer än vanligt. Resultatet var mycket trevligt.

– Brouwerij Frank Boon, Lembeek
Här drack jag förmodligen min favorit för denna dag. ”Boon oude kriek” är en lagrad kriek som är mindre söt i smaken och med mer av syrlighet. Det var ett fantastiskt gott öl! Jag smakade sedan av mina kamrater ”Boon kriek”, i sig en fantastisk kriek som dock ej kom till sin rätt då jag strax innan druckit det lagrade ölet ovan. Samma sak blev det med ”Frambozenlambiek” som inte klarade konkurrensen med den av mig inmundigade oude kriek.

– Brouwerij De halve maan, Brugge
Jag fick smaka av en ”Strafe Hendrik tripel”. Det var ett trevligt och ganska alkoholstarkt öl.

– Brouwerij Bavik, Bavikhove
Jag smakade en ”Petrus aged pale” som visade sig vara en ganska välsmakande lagrad öl.

– Brasserie Dupont, Tourpes
Av detta bryggeri smakade jag en ”Saison Dupont cuvée dry hopping 2012”. Det var en ganska trevlig och törstsläckande saison, om ej den bästa jag druckit av denna typ.

Trots den mångfald av öl jag smakade denna dag hade jag inga problem att lyckligen ta mig tillbaka till hotellet i Bryssel. Jag kan tänka mig att åter ta mig till denna fantastiska mässa. Gillar man belgisk öl kan man svårligen undvika att någon gång genomföra denna pilgrimsresa.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: