Om tycke och smak bör man ej tvista

Skaldjursrisotto

Denna rätt tillagade jag till kräftskiva i mitt hem den 13 augusti. Den blev välsmakande!

4 portioner

500 g blåmusslor (jag handlade förkokta)
1 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
1-2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
7-8 körsbärstomater, delade
100 g sockerärtor
1/2 röd chili, finhackad
150 g skalade räkor
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ev. 1 dl parmesanost, riven

Skölj musslorna noga, skrapa skalen och ta bort skägget som sitter mellan skalen. Släng musslor som inte stänger sig när de knackas mot skärbrädan/diskbänken. Koka upp vatten och buljong i en kastrull och låt det sedan sjuda.

Hetta upp olja i en rymlig gryta eller traktörpanna, fräs lök och ris i någon minut. Häll sedan på lite varm buljong och vin. Låt riset småkoka på svag värme och fyll då och då på med buljong och vin under omrörning. Spara 1/3 av buljongkoket till musslorna.

Det tar ca 20 minuter för riset att bli klart. Koka upp resterande buljongvatten och lägg i musslorna. Lägg på ett lock och koka dem några minuter tills de öppnar sig. Släng dem som inte öppnar sig.

Lägg i tomater, sockerärtor, chili, smör och räkor i risotton och rör om. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner musslorna. Smaksätt med riven parmesan.

Källa: Coop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: