Om tycke och smak bör man ej tvista

Whiskyprovning 5 februari

Lördag den 5 februari genomförde Eskilstuna Whiskykultur en whiskyprovning på Eskilstuna Ölkultur. 25 medlemmar deltog i en trevlig träff under kompetent ledning av Manuel Pannitteri. Idag hann vi med fyra whiskysorter.

Old Pulteney

Detta är en whisky från Northern Highlands. Den vi smakade av idag var den 12- åriga varianten, lagrad på Manzanillafat (sherry), med en alkoholhalt om 40 %. Färgen är gyllene varmt orange. Den doftade pepprigt av lakrits (salmiak). Smaken var angenämt fruktig. Det är helt klart en prisvärd whisky.

Scapa

Detta destilleri finns på Orkney. Idag smakade vi av den 16-åriga whiskyn med en alkoholhalt om 40 %. Färgen var även denna gyllene varmt orange. Den doftade fruktigt av äpple och vanilj. Smaken var mjuk och len med en ton av vanilj. Det var helt klart en trevlig whisky.

Highland Park

Även denna whisky destilleras på den skotska ön Orkney. Denna var den 18-åriga varianten lagrad på bourbonfat. Alkoholhalten ligger på 43 %. Doften är svagt rökig och (som jag finner det) pepprigt alkoholig. Smaken har en ton av rök och fruktighet. Jag tycker att detta är en prisvärd whisky.

Kilchoman

Detta är en ”single cask release” för ”Swedish whisky society”. Drycken är 3 år och drygt 2 månader gammalt från destillering till buteljering. Den har en alkoholhalt om 61,8 % Färgen är ”urvattnad” ljust gul. Den doftar av torv och jord med en ton av lakrits(?) känns det som. Smaken är pepprigt torvig. Det känns som om denna whisky har en trevlig framtid framför sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: